NEMA DžABE NI U STARE BABE : Vlada poklanjala naš novac strancima !

UŠLA VODA U UŠI : NIKO NIJE KRIV, A  !

Kakvu katastrofalnu štetu svome narodu  može načiniti jedna nesposobna , korumpirana i neprijateljski nastrojena VLAST i njena VLADA može se izraziti i u tačnim ciframa. A da se može desiti da Vlada jedne siromašne zemlje i njeni ministri poklanjaju i prirodne resurse i koncesione naknade stranim investitorima , stvarno graniči sa ludilom.i to nigdje na Planeti ne postoji. Za vrijeme dok VLAST I VLADA poklanjaju i prirodno bogatsvo i novac, stranim i bogatim,  oni kojima su namjenjena sredstva od koncesionih naknada grcaju u bjedi i neimaštini . Nimalo naivna i krvnička pljačka sa predumišljajem bila je osujećena i u izdvajanje malobrojne Opštine Stanari iz  ondašnjeg upravnog sistema, kako bi se suma koja pripada lokalnoj zajednici bila minimalizirana i kako bi se ova režimska podvala realizovala.  Pljačka vlastite zemlje, i vlastitog naroda : NEČUVENO !!! NEKO CE SVAKAKO ODGOVARATI, a zasada ide :

Istraga protiv Petra Đokića

( Novosti )

Pokrenuta istraga protiv Petra Đokića ministra industrije, energetike i rudarstva RS. Razlog istrage – izmena Pravilnika o visini koncesionih naknada i bankarskim garancijama.

U junu je uslijedila nova izmjena, po kojoj je koncesionarima, koji istovremeno plaćaju i naknadu za korišćenje prirodnih resursa, naknada smanjena sa 3,6 na 0,5 odsto. Stručnjaci smatraju da će RS time godišnje gubiti oko 10 miliona KM samo od “EFT RiTe Stanari”, za koju kažu da je izmjenama pravilnika stavljena u privilegovan položaj.

Ipak, Adam Šukalo tvrdi da je najspornije to što je ugalj kao prirodni resurs koncesionarima dat besplatno.

– Za izmjenu tog Pravilnika ministar Đokić je morao da traži saglasnost Ministarstva finansija RS,  jer je reč  o umanjenju budžetskih prihoda, ali ga nije tražio.  To je prošlo na sjednici Vlade RS vjerovatno neznanjem, a možda i korupcijom – kaže Šukalo.

On tvrdi da je to protivno Zakonu o rudarstvu, Zakonu o koncesijama i Ustavu RS, koji kaže da se prirodna bogatstva ne mogu dati bez naknade.

– Odluka da se smanje naknade je štetna, ali nije protivzakonita. Međutim, besplatno davanje energenta je protivzakonito i neustavno! Lijek za to je apelacija o ocjeni zakonitosti i ustavnosti Pravilnika, koju ću sigurno podnijeti, ukoliko MUP ne reaguje adekvatno – rekao je Šukalo.

Iz Kabineta ministra Petra Đokića takođe je potvrđeno da su inspektori MUP RS tražili dokumentaciju, ali i izjašnjenje u vezi sa podnesenom prijavom oko izmjena Pravilnika, što im je, kako tvrde, i dostavljeno.

– Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o koncesijama i uz dobijena pozitivna mišljenja nadležnih organa i saglasnosti Vlade RS izvršilo izmjene Pravilnika, u cilju stvaranja povoljnijih pretpostavki za istovremeno plaćanje naknada po oba propisa od strane svih proizvođača električne energije – kažu u Đokićevom kabinetu.

EFT NIJE PRIVILEGOVAN

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva tvrde da nije tačno da su izmjenama Pravilnika “EFT RiTe Stanari” stavljeni u privilegovan položaj, jer se radi o propisu koji se primjenjuje na sve koncesionare.

– Izmjenama Pravilnika se obezbjeđuje ravnopravan tretman kroz jednake uslove poslovanja za sve učesnike na tržištu proizvodnje električne energije, pa i za termoelektrane, bez obzira na strukturu vlasništva, uz pozitivne finansijske efekte po RS i lokalnu samoupravu – navode u MIER. U reosornom ministarstvu smatraju da smanjenjem naknada budžet RS neće biti oštećen, jer će se time povećati broj koncesionara.

– I jedinice lokalne samouprave će zadržati stečena prava po osnovu Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, kroz ubiranje naknada koje predstavljaju prihod lokalne zajednice u stopostotnom iznosu. Imajući u vidu očekivano povećanje broja koncesionara, povećaće se i broj lokalnih zajednica, koje će na ovaj način ostvarivati prihode –

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *