POKRET “TREĆI BLOK” U BORBI ZA PRAVNU DRŽAVU

Dana 09.03.2018. pripadnici operativnog tima “POKRET TREĆI BLOK” bili su u akciji na terenu sa konkretnim ciljem da se provjeri rad institucija i reakcija na kriminalne radnje i dokaze koji su im pokušavani da se dostave od strane građana.

 

Naime nečijom nepažnjom, nemarom ili čak namjerom, sklonjen je materijalni dokaz sa mjesta zločina na kome je osmogodišnja djevojčica Ivona Bajo zadobila smrtonosne povrede još 23.07.2009. i danas zvanično nadležno tužilaštvo se pismeno izjašnjava da nema nikakvih saznanja o tome s obzirom da policija nije evidentirala oštećenja na tom materijalnom dokazu koji se nalazi i na slikama koje su napravljene na licu mjesta službenom kamerom pri vršenju uvidjaja kada je nesretna djevojčica nastradala

Cilj je dakle bio, da se traži objašnjenje od MUP-a, zašto to nije evidentirano i istraženo i ko je i sa kojom namjerom oprao rusak da ukloni tragove ubistva, a argument da se radi o namjernom prikrivanju, su pismeni zahtjevi za pristup informacijama.

Konkretno još 2011-te je upućen zahtjev vezan za oštećenje tog predmeta, na koji nikada nije odgovoreno a i u kasnijem periodu i naročito posljednjih godinu dana predavani su slični pismeni zahtjevi na koje takođe nije odgovoreno

Kada smo pristupili u zgradu Centra javne bezbjednosti Bijeljina, dočekao nas je na ulazu ljubazni službenik koji je cijelo vrijeme bio pristojan i profesionalan ali su prilazili i drugi službenici koji nisu bili baš tako ljubazni.

Iako im je pokazan materijalni dokaz ubistva a radi se o dječjem ruksaku, dvostruko presječenog kaiša i opranog benzinom da se uklone tragovi ubistva, umjesto da se odmah hitno pokrenu istražne radnje, niko nije pokazao nikakav interes iz kriminalističke policije.

Prvo nam je rečeno da su svi nedostupni telefonski ali da sačekamo u hodniku no poslije nekih 20 do 30 minuta smo udaljeni u drugu prostoriju a ljubazni službenik je od drugog uniformisanog lica koje mu je na krajnje drzak način naredio da se udalji od nas sklonjen i zamijenio ga je drugi službenik.

Udaljeni smo kako ne bismo čuli telefonske pozive i uputstva koja se izdaju policijskim službenicima. Potom je pristupio jedan policijski službenik i saopštio da će nas primiti zamjenik načelnika centra te uzeo podatke od prisutnih iako za to nije bilo nekog osnova. Ime, prezime, ime oca, mjesto boravka i adresa, sve vjerovatno sa ciljem da se istraži ko su osobe koje se usuđuju insistirati na svojim pravima i poštovanju i provodjenju zakona.

Da je to istina govori u prilog i činjenica da je oko pola sata kasnije, pristupio isti službenik i saopštio da ipak danas niko neće da nas primi te da dođemo u ponedjeljak ujutro.

S obzirom da smo sasvim sigurni da je ovo ubistvo osmogodišnje djevojčice prekriveno namjerno prije 9 godina, kada je Bobar grupa i njen vlasnik, (pred čijom firmom je djevojčica stradala) bio na vrhuncu moći, po svoj prilici sada odgovorni iz istražnih organa treba da se konsultuju i saglase kako izaći iz ove situacije.

Sve u svemu, proveli smo u čekanju oko sat i po i na kraju nam je zamislite saopšteno da nema niko trenutno prisutan te samo možete da pretpostavite šta bi vam se desilo da lično imate životnu opasnost a potrebna vam je zaštita policije.

Kada smo izašli, jedan od članova operativnog tima je pošao da mobilnom telefonom fotografiše ispred zgrade tablu policijske stanice s obzirom da nije bila nikakva tabla sa zabranom fotografisanja vani.

Ali skoro odmah je izašao jedan policijski službenik i drsko zagalamio i grubo nasrnuo na pripadnika tima pokušavši ga zastrašiti riječima. No s obzirom da su pripadnici pokreta hrabri i odlučni ljudi koji znaju prava iz ustava i zakona i ne plaše se ničega, niko od nas nije napustio lice mjesta niti smo osjetili strah.

Naprotiv, službenicima je objašnjeno da treba da poštuju zakone i poštuju i štite prava građana a ne da oni budu ti koji nepoštuju zakone i narušavaju javni red i mir bespotrebnim siledzijskim ponašanjem. Pokušavaju uplašiti i spriječiti u dostavljanju dokaza o kriminalu na šta svi gradjani imaju puno pravo u koliko posjeduju materijalni ili neki drugi dokaz.

Ova priča naravno još nije završena i samo je uvod u aktivniji rad pokreta na terenu na taj način što će uvijek više osoba biti prisutno kao svjedoci prilikom pokušaja da građani ostvare svoja prava i ukažu na kriminal s obzirom da nadležne institucije koje su za to plaćene ne žele time da se bave nego i same saučestvuju u prikrivanju kriminala i pljački nad narodom.

 

POKRET “TREĆI BLOK”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *