Silovanje parlamenta : Pare idu vlastima uoči izbora – Dodik je Čovićev borbeni ovan…

Čović koristi Dodika da razvali BiH, iza akciza su strane banke…

 

Da je Inzko uložio trećinu truda za borbu protiv korupcije, kao što je Wigemark uložio da se usvoje akcize, mislim da bi bili u drugačijoj situaciji, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta Bosne i Hercegovine i bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić, ističući da je problem nefunkcionisanja pravne države jedan od ključnih problema u Bosni i Hercegovini, te da se to stanje mora mijenjati.

Govoreći u Centralnom dnevniku na FACE TV o saradnji predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i predsjednika vodeće hrvatske partije u BiH HDZ-a Dragana Čovića Bosić je rekao da je u toj kombinaciji Čović ipak mozak, a da mu Dodik koristi za razbijanje dejtonske BiH, kako bi u tako razbijenoj zemlji ostvario treći entitet.

„Čoviću treba neko kao kad su u srednjovjekovnim vremenima onim ovnom razbijali vrata zamka. Treba da mu posluži kao neko ko će razvaliti dejtonsku konstrukciju, jer u razvaljanoj konstrukciju ima šansu da izvuče treći entitet“, rekao je Bosić, prenosi agencija Patria.

Govoreći o benefitima koje Dodik ima od Čovića, Bosić je rekao da Dodik vjeruje kako preko Čovića, odnosno Hrvatske može izaći iz političke izolacije u međunarodnim krugovima, a u kojoj se sada nalazi.

„Dodik je u izolaciji političkoj, međunarodnoj i to nije nikakva tajna. Zaobilize ga, osim ponekad Wigemark, ruski ambasador i ode u Srbiju. On žudi za spoljnjim priznanjm. I on se nada da će preko Čovića i Hrvatske otvoriti taj njegov put. Misli da se može osloboditi te izolacije i tu je njegova zainteresiranost prema Čoviću“, rekao je Bosić, dodajući da je Dodik iz te političke izolacije pokušao izaći i preko desnih partija u Austriji.

Bosić smatra da razvaljivanjem dejtonskog okvira BiH svi mogu proći samo gore. Govoreći o srpskom narodu rekao je da su Srbi Dejtonom dobili da ih niko ne može preglasati u BiH, te da imaju RS koja praktično ima i neke elemente konfederacije, kao i to da ih niko u RS ne može ugnjetavati.

“Akcize su interes stranih banaka”

Bosić je rekao da su akcije koje je BiH usvojila u petak rano ujutro ništa drugo nego porez na gorivo, te da u usvajanju akciza interes imaju isključivo entitetske vlade, jer će, kako je istakao, dobiti ogroman novac, ili će novac dobiti njihova javna preduzeća „gdje opet političke partije postavljaju svoje ljude“.

„To je ogroman novac“, rekao je Bosić u Centralnom dnevniku na FACE TV u petak navečer.

„Ali tu ima i drugi segment“, dodao je Bosić, objašnjavajući da će nakon usvajanja akciza MMF odobriti investicioni krediti za BiH koji se spominje u javnosti, ali će odobriti i kredite za budžet, kojeg vlade mogu potrošiti kako misli da je najbolje.

Na pitanje da li tim kreditima stranici plaćaju ostanak aktualne politike na vlasi, Bosić je rekao da on to ne može da tvrdi, ali situacija odgovara toj tezi.

„Zašto mislite da stranici žele da ovdje bude stabilna i prosperitetna situacija“, rekao je Bosić.

FACE TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *