SUDIJSKA PRISTRASNOST I PRAVNO NASILJE NAD PORODICOM ĐAJIĆ IZ FOČE

Na adresu operativne grupe i redakcije koja uređuje i vodi portal POKRETA – TREĆI BLOK stiglo je pismo i molba gospođe Milje Đajić iz Foče koja nas je zamolila da prenesemo njeno svjedočenje te javnosti kratko opišemo njene porodične muke i nasilje koje pod parolom “pravde” godinama sprovodi osnovni sud u Foči, tačnije sudija pomenutog suda Čedo Škipina, čiju je nakaradnu i pristrasnu presudu u korist tužene strane – porodice izvjesnog N.D. takođe iz Foče potvrdila sudinica okružnog suda u Trebinju gospođa Vesna Ivković, kojom je ista upletena u ovaj pravni zločin nad porodicom Đajić.

Naime, sve muke porodice Milje Đajić iz Foče počinju 1992 godine, kada je ista svoju stambenu kuću besplatno (u cilju pomoći) predala na privremeno korištenje drugoj porodici gorepomenutog N.D. dok isti sa svojom porodicom ne obezbjedi trajni smještaj. Ova priča svakako bi imala srećan završetak da se kojim slučajem nakon povratka porodice Đajić 2009 godine na svoj privatni posjed u Foču, porodica N.D. zahvalila na dugogodišnjem dobročinstvu i iselila iz njihovog stambenog objekta, što naravno nije učinjeno ni do danas.

Pošto su izbačeni iz svoga doma u koji su se željeli vratiti, a kako “organi reda” nisu sposobni da se suoče sa ovim problemom, da bi pravda bila zadovoljena Đajići su istu potražili na sudu podnijevši tužbu osnovnom sudu u Foči protiv uzurpatora njihove imovine, a oni su čekajući istu potražili privatni smještaj za koji već sada skoro devet punih godina plaćaju kiriju drugom licu.

Svega ima u ovoj našoj zemlji “dembeliji”, ali ponajviše korumpiranih sudija, tužioca i advokata, zato nam zemlja, kako mnogi nesrećnici svjedoče (a takvih je 80% Bosne i Hercegovine) ne vrijedi jedne lule duvana! Pošto svaka šuša radi šta hoće, a kako zakon za sviju nije isti, te kako se pravda vaga na različite načine shodno poznanstvima, kumovskim i rođačkim vezama ili novcem, tako je i porodica Đajić “izvisila” te na pravdi Boga izgubila sudski spor koji je pokrenula kako bi njihova imovina bila vraćena. Uzalud su im bila sva riješenja i potrebna dokumentacija kao dokazi da je nešto njihovo 1/1, uzalud mnogi svjedoci, uzalud majstori koji su kuću sazidali, uzalud dokazi o ZK posjedu, sve je uzalud kada pravda ne postoji, ili kada istu sprovode nepravedne i pristrasne sudijske glave!

Vjerovatno se svi pitate pa kako je moguće sa ovakvim dokazima i u ovakvoj situaciji izgubiti spor kada si čist kao suza?! Moguće je!

Mislim moguće je samo u zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina, u ovom slučaju entiteti nisu važni jer pravde nema ni ovdje, ni tamo, i neće je biti dok god narod ne uzme motke u šake, do tada će se te iste motke lomiti od naša leđa, a mi možemo kukati koliko nam volja, pravde nema i neće je zadugo biti!

Sudijska palica je presudila: Sudija Osnovnog suda u Foči Čedo Škipina je rekao svoje, porodica N.D. koja je uzurpirala imanje nije kriva i ima pravo stanovati u kući Đajića, jer se mora poštovati “ODRŽAJNO PRAVO” koje po njihovom mišljenju za sve te godine boravka ima porodica N.D. i mora se poštovati činjenica da je u taj objekat za sedamnaest godina besplatnog boravka porodica N.D. uložila 900,00 KM – slovima; (devet stotina konvertibilnih maraka) u renoviranje mokrog čvora na stambenom objektu. Naš narod bi oprostićete rekao: “~EBAO LUD ZBUNJENOG”, a u ovom slučaju sudija Škipina uz pomoć sudinice Vesne Ivković i jednog i drugog!

Kao što već rekosmo dotična je na Okružnom sudu potvrdila ovu kriminalu ravnu papazjamiju od presude te u cijeloj ovoj sramoti učestvuje i ona. Svi pravnici koji su konsultovani po ovom pitanju usaglasili su se da u našem zakonu ne postoji ODRŽAJNO PRAVO, već jedino i isključivo STANARSKO PRAVO, ali stanarsko pravo je nešto sasvim različito i ono se posjeduje nad Državnim nekretninama ali ne i nad privatnim vlasništvom što je u ovome procesu slučaj.

Dakle u pitanju je čista manipulacija nad pravom i kriminal neviđenih razmjera! Vrlo je važno napomenuti, da je obje presude; i Osnovnog suda u Foči, kao i Okružnog suda u Trebinju pobio Vrhovni sud Republike Srpske i iste vratio u ponovni proces – na početak, da se preispitaju te da se donese pravednija odluka u korist porodice Đajić. Povodom ove odluke Vrhovnog suda da se postupak vrati na početak, a zbog očigledne pristrasnosti sudije Čeda Škipine advokat porodice Đajić zatražio je izuzeće sudije Škipine iz ovog postupka, što istima nije odobreno, tako da će gorepomenuti sudija imati priliku da ponovi kriminalno dijelo još jedan put u novom procesu, i pokaže kako u Osnovnom sudu u Foči, bar od kada on donosi presude, pravda odavno ne stanuje!

P.S: Za sve novinare i medijske kuće koji bi željeli lično da se upoznaju sa ovom pričom porodice Đajić iz Foče, na uvid ostavljamo kontakt telefon gospođe Milje Đajić

– 066 790-492

DO PRAVDE I POBJEDE!!!

Redakcija POKRET – TREĆI BLOK

One thought on “SUDIJSKA PRISTRASNOST I PRAVNO NASILJE NAD PORODICOM ĐAJIĆ IZ FOČE”

  1. Sudiji treba pod hitno presuditi, ako nista o banderu za noge da mu dodje iz dupeta u glavu a njegovu koleginicu zaposliti u javnu kucu da moze i dalje da naplacuje usluge 50KM sat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *