ZAUSTAVITE HET – VRATITE SICILIJU !!

HIDRO ENERGIJA- Obnovljivi izvor energije koji plaćamo svi

( iz WP Hr )

Hidroelektrana je postrojenje u kojem se potencijalna energija vode najprije pretvara u kinetičku energiju njezinog strujanja, a potom u mehaničku energiju vrtnje vratila turbine te, konačno u električnu energiju u električnom generatoru. Hidroelektranu u širem smislu čine i sve građevine i postrojenja, koje služe za prikupljanje (akumuliranje), dovođenje i odvođenje vode (brana, zahvati, dovodni i odvodni kanali, cjevovodi itd.), pretvorbu energije (vodne turbine, generatori), transformaciju i razvod električne energije (rasklopna postrojenja, dalekovodi) te za smještaj i upravljanje cijelim sustavom (strojarnica i sl).Iskorištavanje energije vodnog potencijala ekonomski je konkurentno proizvodnji električne energije iz fosilnih i nuklearnog goriva, zato je hidroenergija najznačajniji obnovljivi izvor energije.

SICILIJA – Dok se Trebišnjica račvala u Bregovima (i z TREBINJELIVE )

Sicilija, ostrvo između dva račvanja Trebišnjice, pored nekadašnje Begove kuće i prema Pridvorcima, podsjećala je na istoimeno ostrvo u Italiji, i po tome i dobila ime. A površina Sicilije bila je tolika da su se na njoj mogle igrati fudbalske utakmice.

A od izgradnje hidroelektrana, Trebišnjica se više nije račvala. Više nema Sicilije…

HET uzima 10 miliona kredita da namiri “domaćine”

( Piše : Nebojša Vukanović )

HET uzima 10 miliona kredita da namiri „domaćine“

Prvi put nakon 50 godina kasa HET-a je presušila i ostala potpuno prazna, pa je rukovodstvo primorano da uzme čak 10 miliona maraka kredita kako bi platilo tekuće obaveze. Ove godine proizvodnja struje je dramatično smanjena i gotovo prepolovljena u odnosu na plan, pa je pred direktorom Gordanom Mišeljićem duga i teška godina jer mora zadovoljiti apetite krupnih zvijeri, plaćati sve tekuće obaveze te obezbjediti novac Lakiju i SNSD-u za izbore i narednu godinu.

Besmisleno je da u vrijeme opšte krize prekobrojni partijski vojnici koji su zaposleni u HET sjede po hodnicima i prepunim kancelarijama, a da sa druge strane HET plaća dvorskim firmama 400 000 maraka za sadnju cvijeća ili okolno uređenje dvije hidrocentrale.

Organizovana kriminalna grupa koja je zarobila HET prvi put je javno pokazala znake slabosti i počela da se povija pod pritiskom tekstova, provaljenih dogovorenih tendera i krivičnih prijava koje sam podnio, pa iako simbolična, pobjeda daje nadu da se stvari mogu lako promijeniti ako postoji dovoljno političke volje i istrajnosti na funkcionisanju državnih institucija.

Na kraju bih još jednom dobronamjerno upozorio direktora HET-a Gordana Mišeljića da povede računa šta radi, potpisuje i kako troši novce jer je suludo da žrtvuje sebe zarad interesa Luke, Partije i male skupine oligarha.

_____________________________________________________________________________

Postavlja se pitanje :

Čemu Hidroelektrane koje će uzimati kredite i zaduživati se? Pa valjda se hidroelektrane grade da bi proizvodile NOVAC !!! a ne da bi posuđivale i uništavale naš NOVAC  !!! Pogledajte vaše račune za električnu energiju. Obnovljivu energiju plaćamo svi : PLAĆATE i VI !!! HET nije samo Trebinjski, ili samo nečiji. HET je sviju nas !

TIČE NAS SE !!!

Zaustavimo HET ! Zaustavimo pljačku i kriminal u energetskom sektoru !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *